Stránky

pátek 2. srpna 2013

Vada řeči a logopedie

Ahoj ! :))

Dneska bych se s Vámi chtěl podělit o jeden svůj problém. Již od dětství trpím vadou řeči, která není nijak extra velká, ale mě to celkem hodně vadí. Špatně vyslovuji zejména R, S, Č, Š. Myslím si, že problém s řečí nastal v době, kdy mi narostly všechny druhé zuby, protože jsem měl dost velký předkus, za který se mi na základce pořád spolužáci smáli. Můj zubař tedy někdy kolem mých 9ti let doporučil, že bych měl jít na konzultaci k ortodontistovi. Na toho nepříjemného pána "rovnátkáře" nikdy nezapomenu, protože s léčbou strašně otálel, což vedlo k tomu, že jsem jeho léčbou promarnil asi 6 let bez absolutně žádného výsledku. Poté jsem ihned přestoupil k jiné paní doktorce, která nemohla pochopit, proč mi pan doktor dal jen sundavací rovnátka, když by mi zuby nemohly nikdy srovnat. Po konzultaci a rentgenu mi sdělila, že bude nutné vytrhnout dva horní zuby, protože se mi zuby do pusy prostě nevejdou. Pak šlo vše už rychle a zanedlouho jsem už měl nalepené rovnátka fixní, které zuby už i viditelně rovnaly, což u těch vyndavacích nikoliv. V té době se moje výslovnost ještě o něco zhoršila, jelikož jsem měl pusu plnou drátků, což vedlo k ještě větším problémům s mluvou. Myslel jsem si, že si na ty dráty v puse musim prostě zvyknout a po čase to zas bude jako dřív. Ale mýlil jsem se. To zhoršení trvá vlastně až do dnes, kdy už mám rovnátka cca 4 roky sundaná. Proto jsem se v té době, kdy přišlo ono zhoršení přišlo, že začnu s léčbou u místní logopedii. Ale to ovšem nebylo nijak jednoduché, proto už jenom objednání bylo nadlidský úkol. Ale když už jsem se snad po měsíci dočkal a byl jsem přijat, čekalo mě jen rychlá desetiminutová konzultace, kde mi pani doktorka řekla, že má strašně moc malých dětí, které jsou pro ní asi nějak přednější ( asi proto, že je u nich léčba rychlejší a efektivnější) a že mi maximálně může okopírovat nějaké cvičení řeči na doma, cože jsem si s sebou vzal, ale od té doby jsem snad  už ani neviděl ( klasika jako ve škole... :D ). Takže můj malej sen, že bych konečně začal mluvit normálně, se najednou rozplynul. Od té doby jsem už nějak ani neuvažoval, že bych zkusil třeba soukromou logopedii, protože mi to vzalo takovou tu chuť se do něčeho pustit. 

Další chuť, začít s tím něco dělat, přišla až poslední měsíc, když jsem si založil tento blog a natočil jsem pár zkušebních videí, které by pak případně šla na Youtube. Když jsem si je přehrál v počítači, tak jsem se docela zděsil, jak vlastně zním, když se nahraju ( zním tak asi i ostatním lidem). Vím, že se někdo může divit, proč se toho děsím, když o té mé vadě řečí moc dobře vím. Odpověď zní, že jsem si za ty roky, na tu svou mluvu už nějak tak zvyknul a navíc podle mého názoru, každý slyší sám sebe jinak, než lidé v jeho okolí. :) Takže mám takové nové "předsevzetí", že co nejdříve vyhledám jinou logopedii. Nejspíše asi v Benešově u Prahy, který je od Vlašimi ( kde bydlím) vzdálený asi 20 km, což je blízko celkem. Pokud nepochodím ani tam, zbývá pak už jen asi Praha, kde hodně i soukromích logopedií, ale léčbu tam si asi nebudu moct z finančních důvodů dovolit. :/ Proto doufám, že vyjde léčba v již zmiňovaném Benešově. Pokud zahájím léčbu, určitě zde o tom napíšu nový článek. :) Také mě napadlo, že i přes to moje strašný mluvení začnu dělat videa, kde byste alespoň měli možnost vidět a hlavně slyšet, jestli dělám nějaké pokroky. :) 

Pokud někdo z Vás má obdobný problém, nebo chodil na logopedii, určitě napište dolů do komentářů, rád si přečtu Vaše názory a zkušenosti. :))

Díky za přečtení a mějte se hezky! :))

Jinak mi do komentářů můžete odpovědět i na pár otázek, pokud budete chtít :) :

1) Vadilo by Vám, když by někdo z Youtuberek/ Youtuberů měl vadu řeči?

2) Myslíte, že se dá vada řeči úplně odstranit i v dospělosti?



8 komentářů:

  1. Ahoj :),
    já sem chodila na logopedii jako dítě a vim, že mě nešlo říkat Ě a Š (a možná ještě něco :D). Každopádně teď už asi mluvim bez chyb. :D :)

    A co se týče Tvých otázek, tak si myslim, že vada řeči není až takový prohřešek (pokud tomu člověku bude rozumět) :).
    V dospělosti je nejspíš obtížnější se "učit mluvit", ale reálný to asi bude :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář! :) Jinak já jsem se doma dneska ptal, proč se mnou na logopedii nechodili už od mala a řekli mi, že pořád nějak čekali, až se mi srovnaj ty zuby, protože jim prý někdo tehdy řekl, že až se srovnaj, tak se mi ta mluva zlepší. :D Ale tak snad se mi podaří dosáhnout alespoň malýho zlepšení. :)
      A rozhodl jsem se, že do těch videí fakt pujdu... Hned, co seženu pořádnou kameru. :D

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Každý se vnímá subjektivně, ale to jak zníš sám sobě v hlavě je nakonec reálnější než tvůj hlas, když ho slyšíš z audionosiče :) Neměj obavy, jakákoliv vada Tě dělá originálním a tím spíš budeš lépe sledovatelnější :-) A hodně lidí taky řeší spíše obsah a ne formu, na to se spíše zaměř a neřeš detaily typu vady řeči :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Martine, objevila jsem tě zrovna před chvílí a s chutí jsem se začetla do tvého blogu. Máš dost velkou odvahu pustit se mezi beauty a fashion blgogerky, tak ti přeju, abys obstál. Zaměstnanost logopedek bohužel není nic neobvyklého, protože klinických logopedek je velice málo a tak je tu taky dost velký problém s časem a s dětmi, se kterými rodiče dost málo komunikují a děti pak mají problém s mluvením. Mám synka, se kterým chodíme na logo každých čtrnáct dní a učíme ho mluvit. Sama mám problém se sykavkami, není výrazný, ale občas dokáže dost pozlobit. Určitě to nevzdávej a zkus jiného specialistu. A co se týče projevu na youtube, není důvod netočit videa, když máš vadu řeči. Někteří přispěvatelé mají dokonce i vady na mozku a stejně jim to nebrání v točení. :) Některé vady řeči bývají i docela milé. Na fotkách vypadáš sympaticky, tak se budu těšit na případné video. :) Ps: Tady u nás je taky jeden klučina, který o sebe hodně pečuje, má vytrhané obočí, pečlivě upravené vlasy a vkusně nalíčené oči. Řekla bych, že občas i lépe, než některé slečny v jeho věku. Jen asi musí být v rozpacích, když ho všichni okukují. I já na něm spočinu očima se zalíbením. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! :) Rád riskuju, tak uvidíme, kam se s tímhle blogem dopracuju... :) A když vidím ty ohlasy, tak fakt ty videa začnu natáčet! :) Jinak díky za komentář! :)

      Vymazat
  5. Ahoj Martine, objevila jsem tě zrovna před chvílí a s chutí jsem se začetla do tvého blogu. Máš dost velkou odvahu pustit se mezi beauty a fashion blgogerky, tak ti přeju, abys obstál. Zaměstnanost logopedek bohužel není nic neobvyklého, protože klinických logopedek je velice málo a tak je tu taky dost velký problém s časem a s dětmi, se kterými rodiče dost málo komunikují a děti pak mají problém s mluvením. Mám synka, se kterým chodíme na logo každých čtrnáct dní a učíme ho mluvit. Sama mám problém se sykavkami, není výrazný, ale občas dokáže dost pozlobit. Určitě to nevzdávej a zkus jiného specialistu. A co se týče projevu na youtube, není důvod netočit videa, když máš vadu řeči. Někteří přispěvatelé mají dokonce i vady na mozku a stejně jim to nebrání v točení. :) Některé vady řeči bývají i docela milé. Na fotkách vypadáš sympaticky, tak se budu těšit na případné video. :) Ps: Tady u nás je taky jeden klučina, který o sebe hodně pečuje, má vytrhané obočí, pečlivě upravené vlasy a vkusně nalíčené oči. Řekla bych, že občas i lépe, než některé slečny v jeho věku. Jen asi musí být v rozpacích, když ho všichni okukují. I já na něm spočinu očima se zalíbením. :)

    OdpovědětVymazat